24 Temmuz 2013 Çarşamba

Sevabı çok olan zikirler




- Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in tavsiye ettiği zikirler;
1) Her gün yüz defa, [ lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, lehü’l–mülkü ve lehü’l–hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr ] derse, on köle âzâd etmiş kadar sevap kazanır; ona yüz iyilik sevabı yazılır; yüz günahı bağışlanır; bu zikir o gün akşama kadar o kimsenin şeytandan korunmasını sağlar. Bu zikri ondan daha fazla tekrarlayan kimse dışında hiç kimse daha faziletli bir iş yapmamış olur”
2) Her gün yüz defa [ Sübhânallahi ve bi–hamdihî sübhânallahi’l–azîm ] derse, onun günahları deniz köpüğü kadar bile olsa hepsi bağışlanır. ]
3) Her gün üç defa [ Sübhânallâhi ve bi–hamdihî adede halkihî ve rızâ nefsihî ve zinete arşihî ve midâde kelimâtihî ]
4) Her gün yüz defa [ Sübhânallah ] diyene, bin iyilik yazılır veya bin günahı bağışlanır.”

Zikirlerin Anlamları;
1) "ALLAH Teala'dan başka ilah yoktur, O tektir, ortağı da yoktur. Bütün mülk ona aittir. Bütün hamdü senalar onadır. O her şeye kadirdir."
2) Ben ALLAH’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve O’na hamdederim. Ben Yüce ALLAH’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tekrar tenzih ederim”
3) Yarattıkları sayısınca, kendisinin hoşnut olduğunca, arşının ağırlığınca ve bitip tükenmeyen kelimeleri adedince ben ALLAH’ı ulûhiyyet makamına yakışmayan sıfatlardan tenzih eder ve O’na hamdederim.”
4) ALLAH noksan sıfatlardan münezzehtir

KAYNAKLAR:
1) Buhârî, Bed’ü’l–halk 11; Daavât 64, 65; Müslim, Zikir 28. Ayrıca bk. Tirmizî, Daavât 59, 62; İbni Mâce, Duâ 14.
2) Buhârî, Daavât 65, Eymân 19, Tevhîd 58; Müslim, Zikir 31. Ayrıca bk. Tirmizî, Daavât 60; İbni Mâce, Edeb 56.
3) Müslim, Zikir 79. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Vitir 24.
4) Müslim, Zikir 37. Ayrıca bk. Tirmizî, Daavât 58.

HATIRLATMA: Zikirlerin doğru okunuşunu herhangi bir hafızdan, hocadan yada Kur'an'ı iyi bilen kişiden öğreniniz. Ayrıca bunlar dışındada zikirler mevcuttur. Aşağıdan arapçasına ve diğerlerine bakabilirsiniz.