9 Temmuz 2013 Salı

Oruç tutan insanın uykusu ibadettir hadis-i şerifini nasıl anlamalıyız?

Abdullah ibni Hars Radiyallâhu Anhın rivayetine göre Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: 
“Oruç tutan insanın uykusu ibadettir, susması da tesbih sayılır. İyilik ve ibadetlerine kat kat sevap verilir. Duası kabul olunur, günahları da affedilerek silinir.” 
(Kenzü’l-Ummal, 3:327)

Açıklama: Kişi gündüz ve gecelerini ibadetler, dinlenme-ihtiyaçlar ve çalışma bağlamında planlamak ve düzenlemek durumundadır. İbadet edebilmesi, ihtiyaçlarını görebilmesi ve çalışması için dinlenmeye ve uykuya ihtiyacı vardır. Ancak her birisi için belirli ve yeterli zaman ayırmalı, uyku konusunda da aşırıya kaçmamalıdır. Oruçlunun sağlıklı bir şekilde kalabilmesi için vücudunu dinlendirmesi, uykusu da bu ibadetine kolaylık sağlayacağı için elzemdir. Sahurdan sonra oruçlu iken uyuma konusunda bir mahzur yoktur. Ancak uykuda iken namazlarınızı kılmazsanız ondan sorumlu olursunuz. Orucun sahih/geçerli olması için, "oruç tutmaya niyet etmiş ve orucu bozacak şeylerden kaçınmış olmak" şarttır. Bu şartları taşımak kaydı ile, -az veya çok uyuyarak- tutulan oruç sahih/geçerlidir. Ancak esas olan, orucun uyanık halde tutulmasıdır.  Oruçlu kimsenin uykuda iken namaz vakitlerine riayet etmesi ve vakit namazlarını da kılması gerekir.

(Din İşleri Yüksek Kurulu)